cultuur

Koningslied levert 44.000 euro op

Door Anna Vossers - 17 juli 2013

Het Koningslied waarmee koning Willem-Alexander en koningin Máxima op 30 april werden toegezongen, heeft tot nu toe 44.000 euro opgeleverd. De opbrengst is afkomstig van de kaartverkoop van het concert van de 33 deelnemende artiesten in Ahoy en de downloads van het nummer.

Dat heeft het Nationaal Comité Inhuldiging woensdag bekendgemaakt.

Oranje Fonds

Het geld gaat naar het Oranje Fonds, dat maatschappelijke organisaties steunt. De Koning en Koningin zijn beschermpaar van het fonds.

Vanuit Ahoy, waar 33 artiesten het lied zongen, was er een rechtstreekse verbinding met Amsterdam, waar het koningspaar een boottocht over het IJ maakte. Hoe vaak het nummer is gedownload, is niet bekend.

Kritiek

Nadat het lied op 19 april werd gepresenteerd barstte een storm van kritiek los. Vooral het niveau van de tekst leidde tot veel grappen op Facebook en Twitter. Taalkundigen wezen op de overvloed aan kromme zinnen en verhaspelingen in het door John Ewbank gecomponeerde lied.

Ewbank trok zijn lied een dag later terug omdat hij zich gekwetst voelde door de kritiek. Uiteindelijk werd het lied toch gezongen op de dag van de Inhuldiging.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.