cultuur

Nieuwe muziekvideo Pussy Riot: Poetin is dief (video)

Door Claartje Vogel - 16 juli 2013

De Russische punkgroep Pussy Riot heeft voor het eerst sinds de veroordeling van twee bandleden een nieuwe videoclip. In het nummer beschuldigt de band president Vladimir Poetin van diefstal bij staatsoliebedrijven.

In het nummer Like a Red Prison beweren de vrouwen dat Poetin winst van staatsoliebedrijven in zijn eigen zak steekt. Volgens de bandleden laat de president een selecte groep bondgenoten profiteert van de Russische energiewinst.

Homofoob

In het nummer noemen de bandleden de president homofoob, omdat hij een wet instelde tegen ‘homoseksuele propaganda’. Pussy Riot protesteert ook tegen de nauwe banden die Poetin zou hebben met de Russisch-othodoxe kerk.

Drie leden van de elf leden van Pussy Riot werden vorig jaar gearresteerd na een protestactie in een orthodoxe kerk tegen president Poetin. Twee bandleden werden veroordeeld tot twee jaar strafkamp voor ‘vandalisme gemotiveerd door religieuze haat’, de derde vrouw kwam voorwaardelijk vrij.

Veroordeling

Een van de vrouwen die vastzit in een strafkolonie, schreef mee aan het nieuwe nummer. De veroordeling van de twee vrouwen zorgde wereldwijd voor verontwaardiging.

De Russische bevolking reageerde verdeeld. Sommigen vonden de straf te zwaar, maar veel Russen keurden het optreden af omdat het in een kerk plaatshad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.