cultuur

Publieke Omroep zendt minder amusement, meer documentaires uit

Door Anna Vossers - 17 juli 2013

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) gaat volgend jaar minder amusement en human interestprogramma’s uitzenden. Het programma Strictly Come Dancing verdwijnt van de televisie.

De raad van bestuur van de NPO heeft deze week de uitzendschema’s voor 2014 vastgesteld, zodat de publieke omroepen weten op welke tijden ze op welke zender mogen uitzenden.

Series

De publieke omroep, die in 2014 50 miljoen euro moet bezuinigen, gaat in plaats van amusementsprogramma’s zoals Strictly Come Dancing meer langere series uitzenden. Eerder kocht de publieke omroep onder meer de Deense series Borgen en The Killing en het Amerikaanse Homeland aan.

Ook is het de bedoeling dat Nederland 2 meer drama en onderzoeksjournalistiek gaat programmeren. Elke maandagavond op primetime gaat Nederland 2 een documentaire uitzenden.

De Wereld Draait Door

Nederland 1 gaat zich vooral richten op actualiteit. De Wereld Draait Door verhuist van Nederland 3 naar Nederland 1. De namen van de zenders gaan veranden in NPO 1, 2 en 3.

Mogelijk komen er vanaf 2016 bovenop de al bekende bezuinigingen (50 miljoen euro in 2014, 100 miljoen euro in 2015 en 200 miljoen euro in 2016) nog extra bezuinigingen van 100 miljoen euro. Het jaarlijkse budget van de NPO was 900 miljoen euro.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.