cultuur

Rijksmuseum koopt begeerd topstuk Jan Mostaert

Door Anne-Marie Spermon - 04 juli 2013

Het Amsterdamse Rijksmuseum heeft het schilderij Episode uit de Verovering van Amerika van de Nederlandse kunstschilder Jan Mostaert aan haar collectie toegevoegd. Het werk uit de 16e eeuw is vanaf donderdag 4 juli te bewonderen.

Dat meldt het Rijksmuseum donderdagochtend.

Goudstikkercollectie

Het schilderij behoorde in jaren 30 van de vorige eeuw tot de collectie van de Joodse kunsthandelaar Jacques Goudstikker, maar kwam na inbeslagneming tijdens de Tweede Wereldoorlog terecht in het Frans Hals Museum.

In 2007 werd het museum gedwongen het topstuk terug te geven aan de erfgenamen van Goudstikker. Het Rijksmuseum verwijst via een bijschrift naast het schilderij naar de kunsthandelaar.

Uniek werk

Het schilderij is een van de vroegst bekende werken van Mostaert en toont een ontmoeting tussen Spaanse ontdekkingsreizigers en de oorspronkelijke bewoners van Amerika.

Volgens het Rijksmuseum vormt het schilderij een unieke verbinding tussen kunst en geschiedenis.

Aankoopbedrag

Het precieze bedrag dat het museum heeft betaald voor het topstuk is niet bekend. Directeur Wim Pijbes verklaarde wel dat het schilderij ‘de grootste aankoop‘ is in zijn periode als directeur bij het Rijksmuseum.

Op de internationale kunstbeurs Tefaf bedroeg de prijs voor het schilderij eerder dit jaar bijna elf miljoen euro.

https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten/rijksmuseum-verwerft-zeldzaam-topstuk-episode-uit-de-verovering-van-amerika-van-jan-mostaert

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.