cultuur

Schrijver en oud-Elsevier-journalist Michel van der Plas overleden

Door Servaas van der Laan - 22 juli 2013

Schrijver, dichter en oud-redacteur van weekblad Elsevier Michel van der Plas is zondagmorgen op 85-jarige leeftijd overleden. De schrijver is na een lang ziektebed in zijn eigen huis tussen zijn boeken ingeslapen.

De redactie van Elsevier is van het overlijden van Van der Plas op de hoogte gesteld door diens zoon, Theo Brinkel.

Van der Plas, in 1927 geboren als Ben Brinkel, werkte sinds 1949 als journalist voor Elseviers Weekblad.

Groot schrijver

Elsevier-hoofdredacteur Arendo Joustra noemt Van der Plas ‘een groot schrijver’ en een van de belangrijkste redacteuren uit de geschiedenis van Elsevier.

‘Van der Plas beoefende alle genres tot in de perfectie en ontplooide ook buiten Elsevier zijn talenten, als dichter, als biograaf, als tekstschrijver voor cabaretiers en als redenaar,’ zegt Joustra.

Biografieën

Van der Plas schreef biografieën van katholieke kopstukken als Guido Gezelle, Joseph Alberdingk Thijm en Anton van Duinkerken.

Ook was hij tekstschrijver voor cabaretiers Wim Sonneveld, Frans Halsema en Wim Kan.

Godfried Bomans

De katholiek Van der Plas wordt vaak gelinkt aan schrijver Godfried Bomans. De twee waren goede vrienden en na het overlijden van Bomans schreef Van der Plas een biografie over hem.

Als dichter ontving Van der Plas de Jan Campertprijs en de Tollensprijs. In 1998 werd hem een eredoctoraat verleend aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en in 2004 werd hij benoemd tot Commandeur in de orde van de H. Gregorius de Grote.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.