cultuur

Amsterdamse schouwburg wil gestolen kunstwerk terug

Door Anna Vossers - 15 augustus 2013

Een bronzen sculptuur van columnist en schrijver Simon Carmiggelt, dat zestien jaar geleden verdween tijdens het Boekenbal in de Amsterdamse Stadsschouwburg, is opgedoken. Een Maastrichtse kunsthandelaar zegt het beeld voor 450 euro te hebben gekocht op een Belgische rommelmarkt.

Dat schrijft Het Parool donderdag. Kunsthandelaar Harry Tilly wil het beeld nu via een Amsterdams veilinghuis verkopen.

Directeur Melle Daamen van de Stadsschouwburg is blij dat het beeld na jaren weer terecht is, zegt hij tegen Elsevier.nl. ‘Het was een beetje gênant dat het beeld van Carmiggelt nota bene tijdens het Boekenbal verdween.’

Onderhandeling

Of het beeld, in 1984 gemaakt door kunstenaar Dieuwke Abma-ter Horst, terugkomt naar het Amsterdamse theater is nog de vraag. ‘Het veilinghuis is nu in onderhandeling met de kunsthandelaar,’ aldus Daamen. Die handelaar, Harry Tilly, zegt echter in Het Parool er niet over te piekeren het beeld zomaar over te dragen. ‘Ik was te goeder trouw toen ik het kocht’.

De Stadsschouwburg heeft een kopie van de aangifte van de roof laten zien, en gaat ervan uit dat als Tilly niet meewerkt, de politie het beeld zal innemen. De directeur heeft de sculptuur nog niet gezien, maar hoopt dat het beeld niet is beschadigd.

Voorbereid

Het bronzen beeld, volgens Daamen een ‘mooie weergave van de markante kop van Carmiggelt’, is zo groot als een rugbybal en is vastgemaakt aan een vierkante steen. Het geheel weegt een paar kilo. Hoewel er wel vaker spullen verdwijnen bij het jaarlijkse Boekenbal, vermoedt Daamen dat het in dit geval om een voorbereide kunstroof ging. ‘Zo’n zwaar bronzen beeld neem je niet zomaar mee’, zegt Daamen.

Bovendien komt op het Boekenbal een select gezelschap van genodigden uit literaire kringen, en ‘er hebben daarna verschillende oproepjes gestaan in Het Parool‘, aldus de schouwburgdirecteur. Als een bezoeker het beeld voor de grap had gestolen, zou die wel hebben gereageerd, vermoedt Daamen.

Kopie

De Amsterdamse Stadsschouwburg liet na de diefstal een nieuw afgietsel maken, dat nu in de ‘rotonde’ staat, een ronde ruimte op de begane grond van het theater.

De verzekerde waarde van het kunstwerk zou beduidend hoger zijn dan de 450 euro die Tilly ervoor zegt te hebben betaald, volgens de directeur rond de tienduizend euro. Het is niet de enige kunst die uit de schouwburg werd gestolen: bij een inbraak verdwenen twee beelden van kunstenaar Hildo Krop.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.