cultuur

Baby’s weggegeven op Pakistaanse tv

Door Claartje Vogel - 02 augustus 2013

Twee pasgeboren vondelingen zijn weggegeven in een Pakistaanse televisieshow. De Pakistaanse kinderbescherming heeft kritiek op het programma.

Dat meldt de Britse nieuwszender BBC.

Vuilnisbelt

Een van de pasgeboren meisjes was achtergelaten op een vuilnisbelt. Nadat het kind was gevonden, gaf de Islamitische entertainmentshow haar aan een kinderloos stel tijdens een live-uitzending.

De kersverse ouders zijn dolblij met het meisje, ze probeerden al veertien jaar tevergeefs kinderen te krijgen. De kinderbescherming heeft kritiek op de actie van het televisieprogramma.

‘Onethisch’

‘De baby’s worden op dezelfde manier weggegeven als auto’s of laptops’, zegt een woordvoerder van de Pakistaanse kinderbescherming. Ze noemt het onethisch en is bang dat andere televisieprogramma’s de actie gaan na-apen om meer kijkcijfers te krijgen.

Volgens de redactie van het televisieprogramma zijn de ouders gecontroleerd op hun inkomen, medische gegevens en de politie heeft hun achtergrond onderzocht.

Adoptie

De makers van het programma en de adoptieouders hopen dat de uitzending andere koppels aanmoedigt om kinderen te adopteren.

Adoptie bestaat niet in de islamitische wet, maar ouders kunnen wel een aanvraag bij de rechtbank doen om wettige voogdij over weeskinderen te krijgen. Heel weinig ouders doen dat, omdat het niet verplicht is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.