cultuur

‘Belgische koning Filip lijdt aan autisme’

Door Anne-Marie Spermon - 22 augustus 2013

De ex-minnares van de in juli afgetreden koning Albert II klapt uit de school over de Belgische koninklijke familie. Ze beweert dat koning Filip aan autisme lijdt.

De 72-jarige barones Sybille de Selys de Longchamps doet haar verhaal in een tweedelige documentaire op de Belgische zender VIER, zo meldt de Vlaamse krant De Morgen.

Delphine

Documentairemaker Eric Goens noemt de serie ‘het verhaal van een vrouw die Albert beter kent dan wie ook’.

De ex-minnares vertelt, behalve over het vermeende autisme van de huidige koning Filip, onder meer over de strijd van haar dochter Delphine Boël om te worden erkend als kind van koning Albert. Al eerder kwam de rechtszaak die Delphine om deze reden aanspande, in het nieuws.

Scheiding

Volgens Sybille duurde haar relatie met Albert, die toen nog prins was, ruim twintig jaar. Ze zegt dat Albert zijn vrouw Paola, met wie hij nog altijd is getrouwd, eind 1976 voor haar wilde verlaten. Hierop zou de Belgische kerk hebben ingegrepen en zodoende een scheiding hebben voorkomen.

Over het Belgische koningshuis doen wel vaker spraakmakende verhalen de ronde. Eerder dit jaar suggereerde het boek Kroongeheimen van Thierry Debels al dat Filip aan het syndroom van Asperger leed.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.