cultuur

H.J. Schoo-lezing Mark Rutte live te volgen op elsevier.nl

Door Lucas Gasthuis - 29 augustus 2013

De H.J. Schoo-lezing die minister-president Mark Rutte maandagavond 2 september houdt in De Rode Hoed in Amsterdam is via de website van Elsevier te volgen via een livestream.

Vanaf even voor 20.00 uur is de avond in De Rode Hoed te volgen via elsevier.nl/schoolezing. Gebruik voor tweets over de lezing hashtag #Schoolezing.

Politieke jaar

Na de aankondiging dat de minister-president de lezing zou houden, was de zaal snel uitverkocht. De H.J. Schoo-lezing, genoemd naar de essayist en oud-hoofdredacteur van Elsevier H.J. Schoo, (1945-2007) wordt door de redactie van Elsevier gehouden aan het begin van het politieke jaar.

De eerste H.J. Schoo-lezing werd in 2009 uitgesproken door prof.dr. Meindert Fennema onder de titel Geldt de vrijheid van meningsuiting ook voor racisten? In 2010 hield Frans Vera de tweede lezing met als titel Is natuur een constructie?. Frits Bolkestein hield de derde lezing met als titel De Goede Vreemdeling. Vorig jaar werd de lezing gehouden door Thierry Baudet met als titel Pro Europa dus tegen de EU.

H.J. Schoo

De essayist en columnist H.J. Schoo (1945-2007) was hoofdredacteur van Psychologie Magazine (1982-1984), Intermagazine (1985-1990) en Elsevier (1993-1999).

Ook was hij adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant (2000) en van 2001 tot 2004 directeur-uitgever van de Weekbladpers Tijdschriften Cultuurgroep (Vrij Nederland, Opzij, J/M, Psychologie Magazine). Tot zijn dood in 2007 schreef hij columns en essays voor de Volkskrant.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.