cultuur

Lijsten van Schindler voor 122.000 dollar geveild

Door Anna Vossers - 15 augustus 2013

Beroemde documenten van de Duitser Oskar Schindler zijn op een veiling voor meer dan 122.000 dollar (91.000 euro) verkocht. De helft van het bedrag is door een anonieme koper neergeteld voor een beroemde brief van de industrieel, de andere helft voor bouwplannen van een munitiefabriek.

Dat meldt persbureau Reuters donderdag.

Fabriek

De brief zou zijn geschreven door een werknemer van Schindler, Adam Dziedzic, en ondertekend door Schindler zelf. De brief zou zijn verstuurd vanuit zijn fabriek in Krakow, waar hij meer dan duizend Joden liet werken vanuit het nabijgelegen concentratiekamp. De brief is gedateerd op 22 augustus 1944.

Oskar Schindler werd bekend door zijn inspanningen om Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog te redden door ze voor hem te laten werken in zijn fabriek. Lijsten met namen van die werknemers werden bekend als ‘Schindlers lijsten’. Steven Spielberg verfilmde in 1993 het verhaal over de industrieel in Schindler’s List en won daarmee zeven Oscars.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.