cultuur

Proces kunstroof Rotterdam uitgesteld tot september

Door Shari Deira - 13 augustus 2013

Het proces over de diefstal van zeven schilderen uit de Rotterdamse Kunsthal is dinsdag uitgesteld. De rechtbank gaat op 10 september verder met de zaak.

De rechtbank in de Roemeense hoofdstad Boekarest besloot het proces uit te stellen op verzoek van de advocaten van de verdachten.

De juristen wezen erop dat belangrijke informatie van de Triton Foundation, de eigenaar van de zeven gestolen schilderijen, ontbrak in het dossier. De rechters gingen daarin mee. Ook viel het in slechte aarde dat vertegenwoordigers van de eigenaar niet in de rechtbank waren.

Schilderijen

In de aanloop naar het proces is het nog steeds onduidelijk welke schilderijen precies in tact zijn. Eerder werd gezegd dat in elk geval de werken van Paul Gauguin, Jacob Meyer de Haan en Henri Matisse zouden zijn verbrand.

Nu zegt de advocaat van Radu Dogaru, een van de hoofdverdachten in deze zaak, dat zijn cliënt vijf van de zeven schilderijen die in het najaar zijn gestolen, kan teruggeven. Hij wil in ruil daarvoor worden uitgeleverd aan Nederland omdat hij in ons land een lagere straf zou krijgen.

Uit eerder onderzoek bleek dat de schilderijen wel degelijk zijn verbrand. Ook Dogaru verklaarde tijdens een politieverhoor dat zijn moeder de schilderijen in wanhoop zou hebben verbrand.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.