cultuur

Verbrande schilderijen Kunsthalroof zijn bekend

Door Tom Reijner - 08 augustus 2013

Het Roemeens Nationaal Historisch Museum heeft ontdekt welke geroofde schilderijen uit de Rotterdamse Kunsthal zijn verbrand. Het gaat in elk geval om werken van Paul Gauguin, Jacob Meyer de Haan en Henri Matisse.

Dat maakte een woordvoerder van het museum donderdag bekend in een persconferentie. De woordvoerder zei ook dat er resten zijn gevonden van een vierde verbrand schilderij. Waarschijnlijk is dit een schilderij van Lucian Freud.

Onderzoek

Deskundigen van het Roemeense museum onderzochten drie maanden lang resten die afkomstig waren uit de kachel van Olga Dogaru. Zij is de moeder van een van de hoofdverdachten van de kunstroof.

In verhoren gaf Dogaru toe dat zij in wanhoop de zeven gestolen werken had verbrand. Op die manier probeerde zij haar zoon te beschermen, zei ze tegenover de Roemeense politie. Later trok Dogaru die bekentenis weer in.

Roof

De vier hoofdverdachten van de kunstroof staan op dinsdag terecht voor een rechtbank in Boekarest, Roemenië. Hun advocaten zeggen dat de verdachten onschuldig zijn.

Het onderzoek naar de verbrande resten zou slecht zijn uitgevoerd. De advocaten pleiten voor een nieuw onderzoek in museum het Louvre in Parijs.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.