cultuur

Vernieuwd Rijks levert Nederland 90 miljoen euro extra op

Door Anne-Marie Spermon - 29 augustus 2013

Sinds het Rijksmuseum in Amsterdam is heropend, heeft het al 235 miljoen euro bijgedragen aan het bruto binnenlands product. Dit betekent dat de renovatie van het museum ruim 90 miljoen euro extra in het laatje brengt.

Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Booz & Company, schrijft Het FD.

Drie miljard

Het Rijksmuseum liet Booz & Company onderzoeken hoeveel waarde het vernieuwde museum extra aan de Nederlandse economie toevoegt. Sinds de heropening is dat ten minste 90 miljoen euro.

Het bureau schat dat er tussen 2003, toen de renovatie begon, en 2017 in totaal zo’n 3 miljard euro wordt binnengehaald.

Optimistisch scenario

In een ‘optimistisch scenario’ brengt het Rijks volgens het adviesbureau jaarlijks zelfs tot 130 miljoen extra in. In dat geval zou het museum minimaal 1,8 miljoen bezoekers per jaar moeten trekken.

Museumdirecteur Wim Pijbes denkt dat dit aantal komend jaar in ieder geval gemakkelijk wordt gehaald: het streven is zelfs om tot april 2014 rond de twee miljoen bezoekers te verwelkomen. Een week geleden kwam de miljoenste bezoeker al door de poort.

Werkgelegenheid

De heropening zorgt ook voor een flink aantal extra banen. Waren tijdens de renovatie nog 2.600 mensen aan het werk voor het Rijksmuseum, sinds de opening in april staan er 3.700 werknemers op het loonstrookje.

Het onderzoek stemt positief, maar is geen ‘spijkerharde methode’, aldus professor Tony Travers van de London School of Economics tegen Het FD. De tienjarige renovatie kostte 375 miljoen euro: die investering moet worden terugverdiend.

Ook is het onmogelijk te meten hoeveel geld een investering van een dergelijk bedrag in een ander project zou hebben opgeleverd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.