cultuur

Vernieuwd Rijksmuseum verwelkomt miljoenste bezoeker

Door Anne-Marie Spermon - 22 augustus 2013

Vier maanden na de grootse heropening heeft het Rijksmuseum in Amsterdam al een miljoen bezoekers getrokken. Elke dag komen 7.000 tot 10.000 kunstliefhebbers, toeristen en andere belangstellenden de schatten van het museum bekijken.

Donderdag werd miljoenste bezoeker Carry Williamson persoonlijk verwelkomd door museumdirecteur Wim Pijbes.

Streefaantal

Augustus is sinds jaar en dag de drukste maand voor het museum. Vooral midden op de dag, tussen 11.00 uur en 15.00 uur, stromen de mensen onafgelaten naar binnen.

Als het museum zo populair blijft, wordt het streefaantal van 2 miljoen bezoekers, één jaar na de opening, gemakkelijk gehaald.

Gratis

Het Rijksmuseum werd op 13 april dit jaar na een verbouwing van bijna tien jaar feestelijk heropend door de toenmalige koningin Beatrix. Zij kreeg, na een groots opgezette ceremonie met fanfares, als eerste een besloten rondleiding door het vernieuwde museum.

Op de openingsdag was de toegang tot het museum gratis: daar maakten toen ruim 20.000 mensen gebruik van.

Over de verbouwing van het museum werd een prijswinnende documentaire gemaakt. In een memorabele uitspraak verzuchtte directeur Wim Pijbes dat hij zich meer bezighield met de veel besproken fietstunnel, die door de passage onder het museum loopt, dan met de verbouwing zelf: ‘Ik ben meer bezig met fietsers dan met Rembrandt.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.