cultuur

Vijftig tinten-schrijfster E.L. James best verdienende auteur

Door Josefine van Enk - 13 augustus 2013

De Britse schrijfster E.L. James is door haar erotische Vijftig tinten-trilogie de best verdienende auteur. James verdiende het afgelopen jaar ruim 71 miljoen euro met haar boekenreeks.

Dat maakt het Amerikaanse magazine Forbes bekend op hun lijst van best verdienende auteurs.

Nieuwkomer

Het is de eerste keer dat James wordt opgenomen in de lijst. Ze laat gevestigde namen als James Patterson (tweede plaats), Daniel Steel (vijfde plaats) en Stephen King (tiende plaats) achter zich.

Inferno van Dan Brown is het bestverkochte boek van dit jaar. Het leverde Brown 22 miljoen dollar (ruim 16 miljoen euro) op. Hij komt daarmee op de negende plaats in de lijst.

E-book

Forbes noemt Vijftig tinten ‘mum porn’ (moederporno) en denkt dat het succes onder meer te danken is aan de opkomst van de e-books.

Door de e-books is het mogelijk de erotische boeken anoniem te downloaden en discreet in het openbaar te lezen.

Film

De boekenreeks wordt ook verfilmd. Het is nog niet officieel bekend wie er in de film zal spelen, maar er wordt al druk over gespeculeerd.

Zo worden de namen van actrices Lindsay Lohan, Kristin Stewart (Twilight), Emma Watson (Harry Potter) en Alexis Bledel (van de Amerikaanse dramaserie Gilmore Girls) genoemd. In 2014 moet de film in de bioscoop te zien zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.