cultuur

Zangeres Jettie Paërl op 92-jarige leeftijd overleden

Door Lucas Gasthuis - 23 augustus 2013

De zangeres Jettie Paërl is donderdagavond op 92-jarige leeftijd in haar geboortestad Amsterdam overleden. De afgelopen maanden sukkelde ze met haar gezondheid en afgelopen week brak ze haar heup.

Paërl deed namens Nederland mee aan het allereerste (later: Eurovisie) Songfestival; ze werd tweede. Tijden de Duitse bezetting was ze in Nederland al beroemd geworden als ‘Jetje van Oranje’ door de liedjes die ze vanuit Londen zong op Radio Oranje.

Oorlog

Omdat het (joodse) gezin Paërl bij het uitbreken van de oorlog in Brussel verbleef, kon het via Frankrijk naar Engeland ontsnappen. Alleen haar broers waren nog in Nederland.

In Londen werd ze bij toeval ontdekt als zangers toen ze een door haar vader geschreven liedje zong, een vertaling van de hit We’ll Meet Again. Een van haar bekendste liedjes tijdens de oorlog werd: Op de hoek van de straat staat een NSB’er, dat ook door haar vader was geschreven.

Songfestival

Na de oorlog, in 1951, trouwde ze met de kunstenaar Cees Bantzinger (1914-1985), die vele decennia tekende voor het weekblad Elsevier. Ze zong in veel theaters, waaronder Carré.

Op het allereerste Songfestival, in 1956, zong ze De vogels van Holland, geschreven door Annie M.G. Schmidt.

In 1990 stond ze nog op de planken met Van het één komt het ander, een theaterprogramma waarin ze over haar leven vertelde en zong.

Begrafenis

In 2008 zei ze in een interview met Elsevier: ‘Als ik straks dood ben, hoeven al die mensen die nooit iets van zich laten horen en nooit langskomen ook niet op mijn begrafenis te komen.’ Ze had verwacht dat het anders zou zijn gegaan.

‘Toen Cees [Bantzinger] doodging heb ik honderden brieven gekregen, maar slechts weinig mensen hebben de moeite genomen ooit te bellen. Ik vertelde dat ooit aan Simon Carmiggelt en hij zei: “Schatje, de mensen zijn nu eenmaal niet aardig.” Mijn goede oude vriend had gelijk.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.