cultuur

Elsevier-columnist Johannes van Dam (66) overleden

Door Shari Deira - 18 september 2013

Columnist van Elsevier Johannes van Dam is overleden in het OLVG in Amsterdam. Hij kampte al langer met gezondheidsproblemen aan zijn hart en nieren en hij had suikerziekte. Van Dam is 66 jaar geworden.

Van Dam is woensdagmiddag in coma geraakt nadat hij eerder die dag had besloten, dat hij niet langer wilde worden behandeld. Woensdagavond rond 21.00 uur is hij overleden.

Zware slag

In 1986 begon Johannes van Dam als culinair journalist te schrijven voor weekblad Elsevier.

Hoofdredacteur Arendo Joustra in een eerste reactie: ‘Dit is heel erg droevig nieuws. Een zware slag voor de culinaire wereld en de culinaire journalistiek en een zware slag voor Elsevier, waarvoor Johannes van Dam ruim een kwart eeuw schreef. Eerst als recensent van restaurants en later als uiterst deskundig auteur over eten en alles wat daarmee samenhangt.’

Boek

Van Dam werd in 1989 ook de culinair recensent van Het Parool en hij schreef enige tijd voor de Vlaamse krant De Morgen. In november 2005 presenteerde Van Dam De Dikke Van Dam, een boek gebaseerd op zijn artikelen over eten.

Ter ere van zijn 25-jarige jubileum bundelde weekblad Elsevier een selectie van de beste artikelen van Van Dam onder de titel Gastronomie – De beste stukken uit Elsevier.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.