cultuur

Herdenking Griekse dichter Kaváfis in Amsterdam

Door Lucas Gasthuis - 27 september 2013

Maandagmiddag 30 september wordt in Amsterdam de 150ste geboortedag herdacht van de Griekse dichter Konstantínos Petros Kaváfis. De in Nederland populaire dichter werd in 1863 geboren in Alexandrië (Egypte), dat destijds een grote Griekse gemeenschap had. Hij overleed in 1933.

De middag wordt gehouden in het Sint Nicolaas Lyceum in Amsterdam-Zuid van half drie tot half vijf. De titel is: Kaváfis in de 21ste eeuw.

Griekse muziek

Prof. Tatiana Markaki van de Universiteit van Amsterdam is een van de sprekers. Leerlingen van de school zullen gedichten van Kaváfis voordragen. Tevens zal een film worden vertoond over het leven en werk van de dichter. De middag wordt besloten met Griekse muziek.

Het werk van Kaváfis is in Nederland populair door twee vertalingen. De eerste volledige vertaling van G.H. Blanken verscheen in 1977. Later vertaalden ook de dichter Hans Warren en vertaler Mario Molengraaf het werk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.