cultuur

Nederlandse Publieke Omroep wil fusie met regionalen

Door Shari Deira - 20 september 2013

Als het aan de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) ligt, worden de regionale omroepen samengevoegd met de NPO. Een complete fusie heeft als voordeel dat er efficiënt kan worden gewerkt.

Dat  schrijft NPO-voorzitter Henk Hagoort in een brief aan staatssecretaris Sander Dekker (VVD, Media). De brief kwam vrijdag uit via RTL Nieuws.

Techniek

In het model dat de NPO voor ogen heeft, blijven regionale radio- en televisiezenders bestaan, maar verdwijnen de zelfstandige organisaties. Nieuws- en sportredacties van regionale omroepen komen dan inhoudelijk onder de verantwoordelijkheid van de NOS.

De regionale omroepen zouden hun techniek en faciliteiten met de NOS moeten delen. Ook websites en apps moeten met die van de NOS worden samengevoegd.

Samenwerken

Volgens Hagoort kan een complete fusie ‘een belangrijke bijdrage leveren aan de versterking van de journalistieke taak’.

De regionale omroepen laten weten best meer te willen samenwerken met de NPO, maar is het niet eens met het voorstel van de NPO. Stichting ROOS, die de regionalen vertegenwoordigt, kan zich in geen van de modellen van de NPO vinden en heeft een eigen visie opgesteld waarin de zelfstandigheid van de regionale omroepen bovenaan staat

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.