cultuur

‘Nieuw Haags cultuurpaleis valt stukken duurder uit’

Door Shari Deira - 18 september 2013

Het nieuwe Spuiforum dat komt in Den Haag zal duurder uitvallen dan de gemeenten voorstelt. De bouw van het ‘cultuurpaleis’ zal geen 181 miljoen euro kosten, maar 243 miljoen.

Dat staat in het woensdag gepresenteerde rapport van adviesbureau bbn. Het onderzoek werd uitgevoerd op verzoek van de Haagse Stadspartij, een tegenstander van het project.

Manuren

De onderzoekers zijn nog op meer punten kritisch over het project. Ze twijfelen aan de vluchtmogelijkheden op de bovenste verdieping en de wc voor gehandicapten is slecht bereikbaar.

Ook kan het servies alleen op de bovenste verdieping worden afgewassen terwijl de opslag beneden is. Dat kost volgens de onderzoekers veel onnodige manuren.

Veel ruimtes zouden te weinig daglicht krijgen, wat ‘niet gebruiksvriendelijk’ is. Bovendien moeten daar extra lampen komen, wat veel elektriciteit kost.

Bouw

Om het nog te bouwen Spuiforum, dat moet komen op de plek van de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater, in Den Haag was veel te doen. Het gebouw wordt het nieuwe onderkomen van het Residentie Orkets, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium.

Veel Hagenaars zijn het niet eens met de komst van het Spuiforum. Een online petitie tegen de bouw van het pand is 9.318 keer getekend. In juli bleek uit een peiling van EenVandaag dat liefst driekwart van de inwoners van de stad tegen de bouw is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.