cultuur

Ophef over armoede-column van DWDD-panellid Monique Burger

Door Shari Deira - 12 september 2013

Monique Burger, eigenaar van de Nieuwe Boekhandel in Amsterdam en panellid van De Wereld Draait Door, is geschrokken van alle kritiek die ze heeft gekregen op haar weblog. Burger schrijft dat het gratis Droomboek armoede in Nederland zichtbaar maakt.

Burger zegt in haar stuk geschrokken te zijn van de armoede onder de Nederlanders die het gratis boek, dat wordt verstrekt vanwege de Inhuldiging van koning Willem-Alexander, zijn komen ophalen.

‘Ongeschoren, ongewassen, ongekamd, dik, uitgezakt, kreupel, rotte tanden, stinkend, met looprekken en hulpmiddelen die ik nog nooit eerder in mijn leven heb gezien.’

Reacties

‘Ik neem het ze niet kwalijk. Dit is echte armoede, zoals ik het eigenlijk nooit zie.’ Het DWDD-panellid denkt dat deze Nederlanders normaal gesproken niet naar haar winkel komen, vanwege het ‘pin-onlybeleid’ dat zij hanteert.

‘Door onze keuze voor pin-only hebben we – onbewust – een heel fatsoenlijk publiek “gecreëerd”, waarmee het aangenaam werken is, waarmee een goed rendement te behalen is.’

Op Twitter wordt massaal gereageerd op de column. Twitteraars vinden de tekst beledigend, elitair en uit de hoogte. En ook onder het stuk staan negatieve reacties: ‘Je wilde even je onvrede kwijt over de gang van zaken rond het “Droomboek”. Oké. Maar wat een, op zijn zachtst gezegd, onsmakelijk toontje.’

Ophef

Het reactieforum onder het stuk is inmiddels gesloten omdat veel reacties ‘persoonlijke aanvallen’ waren in plaats van inhoudelijke tegenargumenten, meldt de redactie van Boekblad.

Ook Monique Burger heeft gereageerd op de ontstane ophef. ‘Ik zie dat mijn ingezonden brief veel reacties heeft opgeroepen. Ik schrik ervan. Natuurlijk vind ik niet dat iedereen die arm is, ongemanierd is, of andersom. (…) Ik heb niet bedoeld te zeggen dat je armoede aan mensen af kan zien.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.