cultuur

Van Gogh Museum ontdekt nieuw schilderij Vincent van Gogh (foto)

Door Shari Deira - 09 september 2013

Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft maandag een schilderij onthuld van Vincent van Gogh. Het gaat om het werk Zonsondergang bij Montmajour uit 1888, waarvan nu is vastgesteld dat het daadwerkelijk van de Nederlandse kunstschilder is.

Twee onderzoekers van het museum hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar het schilderij en trekken daaruit de conclusie dat het gaat om een Van Gogh.

Parallellen

De toeschrijving is gebaseerd op de stijl, de techniek, de verf, het doek, de voorstelling, brieven van de kunstschilder en de herkomst.

‘Stilistisch en technisch gezien, zijn er talrijke parallellen met andere schilderen van Van Gogh uit de zomer van 1888,’ zeggen onderzoekers Louis van Tilborgh en Teio Meedendorp. Het werk maakte in 1890 deel uit van de collectie van Theo van Gogh, de broer van Vincent, en werd in 1901 verkocht.

Werken

De locatie van het werk is herkend: het is een landschap niet ver van de Zuid-Franse plaats Alres bij de heuvel Montmajour. Vincent van Gogh schilderde in dezelfde periode ook wereldberoemde werken als Zonnebloemen, Het gele huis en De slaapkamer.

Liefhebbers die het pas ontdekte werk van Van Gogh willen bewonderen, moeten nog even wachten. Vanaf 24 september is het werk te zien in de tentoonstelling Van Gogh aan het werk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.