cultuur

Amerikaanse thriller-auteur Tom Clancy (66) overleden

Door Servaas van der Laan - 02 oktober 2013

De Amerikaanse bestsellerauteur Tom Clancy is in een ziekenhuis in Baltimore op zesenzestigjarige leeftijd overleden. De schrijver van hoofdzakelijk politieke thrillers brak in 1984 door met het boek The Hunt for Red October.

Dat meldt The New York Times woensdag.

Koude Oorlog

De Amerikaanse auteur schreef meer dan zeventig boeken waarin inlichtingendiensten en het leger vaak de hoofdrol speelden. De Koude Oorlog was voor Clancy, die zelf graag het leger in had gewild maar werd afgekeurd, het hoofdthema.

Door uitgebreide studie waren zijn boeken vaak zeer gedetailleerd en realistisch. De Amerikaanse president Ronald Reagan noemde The Hunt for Red October in 1984 ‘perfect’. Deze uitspraak gaf de schrijverscarrière van Clancy een enorme boost.

Verfilmd

Het boek over een Russische kernonderzeeër werd onder dezelfde naam verfilmd met in de hoofdrol Sean Connery en Alec Baldwin en er werd een computergame van gemaakt.

Daarna werden nog drie andere boeken, waaronder Patriot Games en Clear and Present Danger, verfilmd en maakte hij een pupulaire reeks computerspellen. Clancy, die voor zijn schrijverscarrière een anonieme verkoper van verzekeringen was, werd beschouwd als een van de rijkste Amerikanen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.