cultuur

Arendo Joustra: subsidie voor journalistiek is verkeerd en onnodig

Door Servaas van der Laan - 11 oktober 2013

Kranten, tijdschriften en omroepen moeten geen subsidie aannemen of krijgen van de overheid. Dat de overheid omroepen in de lucht houdt is verkeerd en bovendien onnodig.

Dat bepleit hoofdredacteur van Elsevier, Arendo Joustra, vrijdag in de rubriek Het Duel in de Volkskrant.

Joustra wordt in de rubriek uitgedaagd door Bart Brouwers, hoofdredacteur van dichtbij.nl, die opkomt voor het belang van overheidssteun voor journalistiek.

Democratie

Volgens Brouwers moet de overheid ervoor zorgen dat een democratie goed kan functioneren. Via subsidie moet de overheid ‘pure’ journalistiek mogelijk maken, waarvoor anders minder vraag uit het publiek zou zijn.

Volgens Joustra vergeet Brouwers dat overheden het niet per definitie het beste voor hebben met de samenleving. ‘Overheid en journalistiek zijn historisch gezien antagonisten. De vrijheid van meningsuiting is op de overheid veroverd, die is niet vrijwillig gegeven,’ betoogt Joustra.

Bovendien is de overheid gevoelig voor politieke veranderingen waar je als media niet afhankelijk van moet willen zijn.

Onnodig

Brouwers betoogt echter dat de onafhankelijkheid in statuten en richtlijnen wordt gewaarborgd. Maar ook als die onafhankelijkheid is gewaarborgd, dan is staatssteun voor media volgens Joustra ook nog eens ‘onnodig’.

‘Media overleven juist door gezonde concurrentie met elkaar. Zwakke broeders met staatssteun nog een tijdje overeind houden, is niet de goede weg.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.