cultuur

De boeken van het Tropeninstituut worden gered door Egypte

Door Anna Vossers - 31 oktober 2013

Op het nippertje wordt de bibliotheekcollectie van het Koninklijk Instituut voor de Tropen gered. De beroemde Bibliotheca Alexandrina in Egypte is met de bibliotheek in onderhandeling en tekent hoogstwaarschijnlijk donderdag voor de overname van 7 kilometer aan boeken.

De Egyptenaren willen 400.000 boeken en 20.000 tijdschriften van de Tropenbibliotheek overnemen, schrijft de Volkskrant. Alleen voor de Nederlandstalige collectie, zo’n 20.000 boeken en enkele honderden tijdschriften, heeft Alexandrië geen interesse.

Noodkreet

Directeur Seragaldin van de Bibliotheca Alexandrina werd benaderd door Tropenbibliotheekdirecteur Hans van Harteveld, die zijn contacten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten met een noodkreet benaderde toen het hem niet lukte de collectie van het Tropeninstituut veilig te stellen nadat de subsidie voor het Koninklijk Instituut voor de Tropen stopte.

De bibliotheek ervan is niet rendabel en moet sluiten, maar in Nederland wilden onder meer de Leidse Universiteit, het Rijksmuseum en een medisch archief in Urk maar een klein deel van de boeken overnemen.

‘Ik kan de gedachte niet verdragen dat materiaal als dit eindigt in de papierversnipperaar,’ zou Seragaldin hebben gemaild. Zijn bibliotheek staat naar verwachting garant voor alle kosten die de papierverhuizing met zich meebrengt.

Vrijdenker

De Egyptische bibliotheekdirecteur die achter de koop zit, Ismail Serageldin, is de voormalig vicepresident van de Wereldbank. Hij wordt gezien als een belangrijke vrijdenker uit het Midden-Oosten en kent het Tropeninstituut uit zijn tijd als hoogleraar in Wageningen.

Ook zat hij met toenmalig prins Willem-Alexander in internationale waterfora en organiseerde hij met hem het Wereld Water Forum in Den Haag in 2000.

Donaties

De Bibliotheca Alexandrina had al eeuwenlang honderdduizenden boekrollen bewaard toen die ten tijde van Julius Caesar in de vierde eeuw in brand vloog.

In 2002 liet Egypte de bibliotheek herbouwen op zijn historische plek. Uit de Arabische wereld kwam daar 64 miljoen dollar aan donaties voor – 21 miljoen dollar van de grootste mecenas Saddam Hoessein.

Revolutie

De bibliotheek werd tijdens de opstand tegen president Hosni Mubarak in 2011 beschermd door groepen jongeren die een beschermende kring om het gebouw vormden.

Serageldin korte tijd opgesloten omdat vierhonderd bibliothecarissen hem van corruptie en nepotisme beschuldigden. Alleen met hulp van het leger kon hij ontsnappen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.