cultuur

Duitse vandaal Rijksmuseum door rechter vrijgesproken

Door Tom Reijner - 08 oktober 2013

De 22-jarige Duitse toerist die in juli werd aangehouden op verdenking van het vernielen van een zeventiende eeuws rustbed in het Rijksmuseum, is vrijgesproken.

Het is niet bewezen dat de schade aan het waardevolle museumstuk is veroorzaakt door toedoen van de jongen, oordeelt de Amsterdamse rechtbank dinsdag. De jongen ging bij zijn bezoek aan het museum ‘voor de grap’ op het bed liggen.

Geldboete

Zijn advocaat vroeg de rechtbank om vrijspraak, omdat volgens hem niet vaststaat dat de beschadigingen door zijn cliënt zijn veroorzaakt.

Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden een geldboete van 1.250 euro geëist, omdat volgens de officier van justitie een ‘duidelijk signaal moest worden afgegeven’ dat dergelijk gedrag ‘onaangepast en onacceptabel was’.

Leuke foto

Tijdens de zitting vandaag probeerde de jongen uit alle macht de rechter ervan te overtuigen dat het nooit zijn bedoeling was de kunstschat te beschadigen.

Hij was opzettelijk heel voorzichtig te werk gegaan, zo zegt de jongen. ‘Ik deed nog speciaal mijn slippers uit, voordat ik ging liggen. Ik wilde gewoon een leuke foto.’ De Duitser vertelde de rechters spijt te hebben van zijn daad en al maanden slecht te slapen vanwege de hele toestand.

Uitje

Deze zomer was de student uit Aken met zijn broertje en vrienden een paar dagen op bezoek in Amsterdam. Tijdens een uitje naar het Rijksmuseum kroop hij voor de grap op de kostbare chaise longue. Zijn vrienden maakten foto’s en filmpjes.

Nadat de jongen het Rijksmuseum had verlaten, constateerden medewerkers van het museum beschadigingen aan het museumstuk.

De jongen, die in de buurt van het Rijksmuseum stond, is na die constatering aangehouden. Twee dagen zat hij vast in een Nederlandse cel, om vervolgens terug te mogen keren naar zijn thuisland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.