cultuur

Geen groep in Nederland zo eenzaam als de Turken

Door Anna Vossers - 08 oktober 2013

Turken vormen de eenzaamste bevolkingsgroep in Nederland, blijkt uit onderzoek. Bijna zeven op de tien Turken lijden onder eenzaamheid, een kwart is zelfs ‘ernstig eenzaam’.

Dat schrijft dagblad Trouw op basis van cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Succesvoller

Volgens die krant werpen de cijfers een nieuw licht op de positie van Turken in Nederland, met wie het in de beeldvorming juist heel goed gaat – gemiddeld zijn Turken hoger opgeleid, succesvoller en zorgen ze voor minder criminaliteit dan andere etnische groepen. Maar ze zijn dus ook eenzamer.

Vorige week maakte het RIVM al bekend dat bijna 40 procent van de volwassen Nederlanders zich eenzaam voelt, eentiende is ‘ernstig eenzaam’. Hoe eenzaam mensen zich voelen is afhankelijk van leeftijd, gezondheidstoestand en economische zekerheid.

Alle generaties

Het opvallendste aan de cijfers over eenzaamheid is volgens Trouw dat ze voor alle generaties Turken in Nederland gelden: jonge Turken voelen zich net zo eenzaam als veertigers, vijftigers en 65-plussers. Bij andere etnische groepen nemen gevoelens van eenzaamheid juist toe naarmate mensen ouder worden.

Bij alle etnische groeperingen zijn werklozen eenzamer dan werkenden. 15,7 procent van de Turkse Nederlanders zit zonder werk, bijna driekwart van hen noemt zichzelf eenzaam. Van de autochtone Nederlanders is 6,7 procent werkloos, van hen is 44 procent eenzaam.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.