cultuur

Gezond verstand: inspirerende ideeën van 24 politieke denkers

Door Lucas Gasthuis - 03 oktober 2013

Intellectuelen hebben veel politieke schade aangericht. In hun studeerkamer bedachten zij wereldvreemde theorieën die geheel voorbijgingen aan de weerbarstige werkelijkheid. Ook dweepten zij met totalitaire ideologieën.

Gelukkig zijn er ook steeds politieke denkers geweest die het vaandel van het gezond verstand hoog hielden.

Portretten

Vaak tegen de verdrukking in, betoogden zij dat gewone burgers het meest gediend zijn bij gematigdheid, democratische instituties en persoonlijke vrijheid. Zo verdedigde Adam Smith het marktmechanisme, John Stuart Mill de vrijheid van meningsuiting en Karl Popper de parlementaire democratie.

Gezond verstand bevat 24 helder geschreven portretten van zulke denkers en een analyse van hun belangrijkste intellectuele bijdrage aan de ontwikkeling van een vrije samenleving. Een eerbetoon aan wijze, dappere filosofen met inspirerende denkbeelden.

Het boek is geschreven door Elseviers Gerry van der List. Hij werkt sinds 1999 voor het weekblad en is cultuurredacteur en politiek columnist. Enkele portretten van bijzondere denkers verschenen eerder op elsevier.nl.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.