cultuur

Maandblad Keesings Historisch Archief stopt

Door Lucas Gasthuis - 06 oktober 2013

Na 82 jaar houdt het maandblad Keesings Historisch Archief ermee op. Dat heeft hoofdredacteur Paul van der Erve bekendgemaakt in een brief aan de abonnees.

De lopende 83ste jaargang wordt nog afgemaakt. Volgens Van der Erve heeft de grote hoeveelheid gratis informatie die beschikbaar is op internet ‘het abonneebestand aangetast.

Daarmee is de basis voor een rendabele exploitatie ondermijnd. Het verlagen van de honoraria en het afzien van beeldmateriaal heeft slechts tijdelijk soelaas gebracht.

Overzicht

Keesings Historisch Archief, door de fans afgekort tot ‘Keesings’, bood maandelijks (tot 1991 zelfs wekelijks) een zo objectief mogelijk overzicht van alle belangrijke gebeurtenissen in alle landen van de wereld.

Het was populair bij journalisten, historici en politici. Ook omdat het fungeerde als ‘paper of record’: het bevatte vaak delen van of de volledige tekst van verdragen, brieven, verklaringen en redevoeringen.

Naslagwerk

Hoewel het vaak een ‘onmisbaar naslagwerk’ is genoemd, een ‘instituut’ en een ‘cultuurgoed’ telde het blad zelfs in zijn hoogtijdagen nooit meer dan vijfduizend abonnees.

Maar onder die abonnees bevonden zich veel schrijvers, die ‘Keesings’ vaak als bron opvoerden.

Index

De grondlegger van het blad is Isaäc Keesing jr. (1886-1966), die ook de index bedacht waardoor alle artikelen makkelijk waren terug te vinden.

Het eerste nummer van Keesings Historisch Archief verscheen in juli 1931 en wel in vier talen: Nederlands, Engels, Duits en Frans.

Maandblad

In 1991 veranderde Keesings van een zestien pagina’s tellend weekblad in een maandblad van viermaal die omvang.

Sinds januari 2000 wordt Keesings Historisch Archief uitgegeven door de stichting Keesings Historisch Archief en is het losgemaakt uit het verband van Keesings International Publishers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.