cultuur

Wereldmuseum Rotterdam mag deel van collectie niet verkopen

Door Tom Reijner - 01 oktober 2013

Het Wereldmuseum hoopt door een verkoop van een deel van de collectie – ook wel ‘ontzamelen’ genoemd – minder afhankelijk te worden van subsidies van de gemeente Rotterdam. Maar diezelfde gemeente steekt daar nu een stokje voor.

De verkoop mag niet plaats vinden om financiële redenen, zegt wethouder van Cultuur Antoinette Laan (VVD) in een vraaggesprek met de Volkskrant dinsdag. De gemeente verbiedt het Wereldmuseum tot verkoop over te gaan.

Nieuw protocol

De verkoop van een deel van de collectie mag wel plaatshebben als het museum er voor kiest een andere weg in te slaan. Als het museum daartoe besluit, dient een ‘nieuw protocol’ te worden gevolgd waarin het advies van externe deskundigen erg belangrijk is.

Bij topstukken moet dat advies zelfs tweemaal worden gegeven. Volgens de wethouder is er daarom een kleine kans dat de topstukken uit het Wereldmuseum Nederland zullen verlaten.

Gemeentelijk fonds

Anders dan directeur Stanley Bremer van het museum in 2011 beweerde, gaat de opbrengst bij een mogelijke, gedeeltelijke verkoop niet naar het museum zelf, maar naar een gemeentelijk fonds. Het geld in dat fonds komt ten goede aan verbetering van de hele gemeentelijke collectie.

Bremer wilde zijn Afrikaanse collectie verkopen. Met het ‘flink rendement’ dat die verkoop zou opleveren, kon het museum – onder druk van gemeentelijke bezuinigingen – een financieel onafhankelijker koers varen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.