cultuur

Twee verdachten Rotterdamse kunstroof krijgen celstraf

Door Shari Deira - 26 november 2013

Twee verdachten van de kunstroof in de Rotterdamse Kunsthal krijgen een celstraf van zes jaar en acht maanden. Het gaat om hoofdverdachte Radu D., die de werken heeft weggehaald uit de Kunsthal, en Eugen D., die de doeken naar Roemenië vervoerde.

De uiteindelijke straf valt een stuk lager uit dan de eis. Het Openbaar Ministerie (OM) in Roemenië eiste vorige week een celstraf van achttien jaar.

Spoorloos

In totaal zijn er zes verdachten van de diefstal op 16 oktober vorig jaar. Een daarvan is voortvluchtig. De dieven stalen zeven schilderijen van onder anderen Picasso en Matisse. De werken zijn nog steeds spoorloos en hebben een gezamenlijke waarde van zo’n 17 miljoen euro.

Het Roemeense OM zei vorige week er van uit te gaan dat de werken zijn vernietigd. Hierdoor viel de strafeis een stuk hoger uit dan de daadwerkelijke straf. Er is namelijk geen bewijs dat de werken echt zijn vernietigd.

De afronding van de andere verdachten volgt later. Hun proces duurt langer, omdat zij niet hebben bekend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.