cultuur

Lady Gaga na drie jaar van zwarte lijst China gehaald

Door Anna Vossers - 21 januari 2014

Muziek van de Amerikaanse zangeres Lady Gaga mag voor het eerst in drie jaar worden gedraaid op Chinese radiozenders. De cover van haar nieuwe album ARTPOP moest wel worden ‘gekuist’ om door de censuurregels te komen.

Dat meldt nieuwszender CNN. Het Chinese ministerie van Cultuur had de popdiva in 2011 op een zwarte lijst geplaatst, omdat haar muziek de ‘culturele veiligheid’ van het land zou aantasten.

Jeff Koons

Haar nieuwe album ARTPOP, dat toen het in november in de Verenigde Staten werd uitgebracht meteen een bestseller werd met 258.000 verkochte exemplaren in de eerste week, mag in China boven de toonbank worden verkocht.

De cover, ontworpen door ‘Überkitsch’ beeldend kunstenaar Jeff Koons, is in de Chinese versie wel wat braver dan in het originele ontwerp. Een opblaasbal die tussen Lady Gaga’s benen staat, moest groter worden gemaakt, zodat er minder van haar naakte lichaam te zien is. En haar blote benen moesten worden bedekt met een legging.

Ook moest de titel van het nummer ‘Sexxx Dreams’ worden veranderd in ‘X Dreams’.

Blij

Het kan de 27-jarige zangeres, die met de tournee van haar vorige album Born This Way zo’n 124 miljoen euro omzette volgens zakenblad Forbes, niet deren.

Op Twitter reageerde ze blij op het nieuws: ‘Ik hoop dat de volgende stap is dat ik mag komen optreden!’

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.