cultuur

Publieke omroep: ledental moet niet meer bepalend zijn

Door Shari Deira - 09 januari 2014

Publieke omroepen zouden niet langer moeten worden afgerekend op het aantal leden dat zij hebben. Het geld van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet niet worden gestoken in ledenwerving, maar in het maken van goede programma’s.

Omroepen zouden ook meer moeten samenwerken, zei NPO-voorzitter Henk Hagoort donderdag tijdens de nieuwjaarsreceptie van de NPO.

Ledentelling

‘Meer samenwerking tussen omroepen kan alleen als omroepen niet elk vijf jaar worden afgerekend op het aantal betalende leden,’ zegt Hagoort. Als het de NPO-voorzitter ligt, heeft dit jaar de laatste ledentelling plaats.

Verder zouden kijkers meer moeten worden betrokken bij het ontwikkelen van programma’s. De NPO wil kijkers vaker ontmoeten en meer programma’s maken rondom evenementen. Ook zou er naast de raad van bestuur een zogenoemde publieksraad moeten komen, waarin kijkers zitting nemen.

Het budget voor de publieke omroep gaat de komende jaren stapsgewijs omlaag. De korting loopt op tot een bedrag van 128 miljoen euro in 2015. In 2016 bezuinigt het kabinet nog eens 50 miljoen euro op de publiekszenders en vanaf 2017 met 100 miljoen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.