cultuur

Barack Obama bekijkt Plakkaat van Verlating in Rijksmuseum

Door Lucas Gasthuis - 24 maart 2014

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag tijdens zijn bezoek aan het Rijksmuseum het Plakkaat van Verlating uit 1581 gezien. Deze tekst vormt de inspiratiebron van wat tweehonderd jaar later de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring zou worden.

Om Obama het Plakkaat te tonen is het speciaal overgebracht van het Nationaal Archief in Den Haag, waar het Plakkaat permanent wordt tentoongesteld, naar het Rijksmuseum in de hoofdstad. Deze tekst van de toenmalige Staten-Generaal diende als inspiratie voor de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring tweehonderd jaar later.

Rondleiding

Obama werd vanochtend voorafgaand aan de nucleaire top in Den Haag per helikopter van Schiphol naar het Museumplein in Amsterdam overgevlogen. Daar werd hij welkom geheten door onder meer de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) en de minister-president.

Premier Mark Rutte (VVD) liet het document, en het eerste Amerikaans-Nederlandse handels- en vriendschapsverdrag uit 1782, aan Obama zien.

Obama kreeg daarna een rondleiding van door directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum, die vorig jaar door Elsevier is uitgeroepen tot Nederlander van het jaar. Pijbes toonde Obama in gezelschap van Rutte de topstukken van het museum, zoals het schilderij De Nachtwacht van Rembrandt.

De Geboortepapieren van Nederland

Juist deze week publiceert Elsevier Boeken een moderne hertaling van het Plakkaat, ingeleid en toegelicht door de historici Coos Huijsen en Geerten Waling. Het boek De Geboortepapieren van Nederland, dat hier kan worden besteld, bevat behalve het Plakkaat ook de Unie van Utrecht uit 1579 en de Apologie van Willem van Oranje uit 1581. Ook deze twee teksten zijn in modern Nederlands vertaald.

Het eerste exemplaar van het boek wordt zaterdag 29 maart in het Nationaal Archief overhandigd aan directeur Martin Berendse van het Nationaal Archief. Huijsen en Waling zullen dan ook een toelichting geven op de revolutionaire betekenis van de tekst. Lezers van Elsevier kunnen zich voor deze presentatie opgeven via [email protected]

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.