cultuur

Doek Van Gogh moet miljoenen opleveren op kunstbeurs

Door Tomasz Blom - 12 maart 2014

Donderdag gaat in Maastricht de kunst- en antiekbeurs The European Fine Art Fair (TEFAF) van start. Onder de topstukken bevindt zich een werk uit de sleutelperiode van Vincent van Gogh, dat volgens deskundigen minstens 10 miljoen euro moet opbrengen.

De TEFAF wordt beschouwd als de belangrijkste kunstbeurs ter wereld. De komende tien dagen kunnen bezoekers terecht bij 275 galeriehouders uit twintig landen voor kunst, antiek, manuscripten, juwelen en design.

Diefstallen

Inmiddels trekt het Maastrichtse evenement zo’n zeventigduizend bezoekers van over de hele wereld. Een groeiend aantal komt uit opkomende landen als Brazilië, Rusland en China.

De afgelopen jaren is de beurs diverse keren opgeschrikt door kunstdiefstallen. In 2010 roofden dieven een hanger en een ring ter waarde van ongeveer 860.000 euro en in 2008 werd een collier van 1,2 miljoen euro ontvreemd.

Kopstuk

Een van de kopstukken is dit jaar een werk van Vincent van Gogh. Het gaat om het schilderij Moulin de la Galette uit 1887 met een afmeting van 55 bij 38,5 centimeter.

Van Gogh schilderde het werk tijdens zijn tweejarige verblijf bij zijn broer Theo in Parijs. Deskundigen schatten dat de verkoop minstens 10 miljoen euro gaat opbrengen.

Keerpunt

James Roundell van de Britse kunsthandel Dickinson die het schilderij te koop aanbiedt, benadrukt het belang ervan: ‘Dit schilderij heeft alles. De periode in Parijs waarin het is geschilderd, was een keerpunt in het leven van Van Gogh.’

In Parijs werd van Gogh door zijn broer Theo gestimuleerd beter verkoopbaar werk te maken naar het voorbeeld van de commercieel succesvollere impressionisten. ‘De sombere verbeeldingen van het Nederlandse boerenleven maakten plaats voor kleurrijke postimpressionistische landschappen,’ zegt Roundell.

Daarnaast leerde Van Gogh invloedrijke tijdgenoten kennen zoals Henri de Toulouse-Lautrec, Paul Gauguin en Camille Pissarro.

Moulin de la Galette is bovendien een van de weinige schilderijen van Van Gogh die duidelijk zijn gesigneerd.

Erkenning

Volgens de organisatoren van de TEFAF speelde het schilderij ook een belangrijke rol in de uiteindelijke erkenning die Van Gogh na zijn dood kreeg.

Toen Theo een half jaar na zijn broer stierf in januari 1891, erfde Johanna van Gogh-Bonger als weduwe het appartement van haar man. Het huis lag vol met werken en brieven van Vincent, inclusief Moulin de la Galette.

Omdat Johanna vastberaden was Vincent alsnog beroemd te maken, organiseerde ze in de daaropvolgende jaren diverse tentoonstellingen van zijn stukken.

Een sticker aan de achterzijde bewijst dat Moulin de la Galette te zien was op een expositie in het Amsterdamse Stedelijk Museum in 1905. Deze tentoonstelling wordt beschouwd als het beginpunt van de faam van Van Gogh.

Goldfinger

Het schilderij kwam later in bezit van de Amsterdamse impressionist Isaac Israëls, die zelf een doek maakte met dezelfde naam, en de Amerikaanse miljonair Charles Engelhart, op wie James Bond-auteur Ian Flemming zijn meesterschurk Goldfinger baseerde.

De huidige eigenaar wenst anoniem te blijven.

Moulin de la Galette werd voor het laatst tentoongesteld in 1965.

Het doek kan nog tot en met zondag 23 maart op de TEFAF worden bewonderd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.