cultuur

Obama krijgt Plakkaat van Verlating te zien in Rijksmuseum

20 maart 2014

De Amerikaanse president Barack Obama krijgt aanstaande maandag tijdens zijn bezoek aan het Rijksmuseum het Plakkaat van Verlating uit 1581 te zien. Deze tekst vormt de inspiratiebron van wat tweehonderd jaar later de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring zou worden.

Obama, die in Nederland is voor de Nuclear Security Summit in Den Haag, zal het Plakkaat bekijken tijdens een kort bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam.

Onafhankelijkheidsverklaring

Deze tekst van de toenmalige Staten-Generaal diende als inspiratie voor de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring tweehonderd jaar later.

Juist volgende week publiceert Elsevier Boeken een moderne hertaling van het Plakkaat, ingeleid en toegelicht door de historici Coos Huijsen en Geerten Waling.

In dit boek,De geboortepapieren van Nederland, tonen zij aan hoe het Plakkaat niet alleen de Amerikaanse, maar ook de Franse en Engelse Revolutie inspireerde. Later dit jaar volgt een Engelse uitgave van het Plakkaat.

Rijksmuseum

Om Obama het Plakkaat te laten zien is het speciaal overgebracht van het Nationaal Archief in Den Haag, waar het Plakkaat permanent wordt tentoongesteld, naar het Rijksmuseum in de hoofdstad.

Daar zal premier Mark Rutte (VVD) het document aan de Amerikaanse president laten zien, samen met het eerste Amerikaans-Nederlandse handels- en vriendschapsverdrag uit 1782.

Rondleiding

Obama krijgt daarna door directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum een rondleiding langs de topstukken van het museum.

Het boek De Geboortepapieren van Nederland, dat hier kan worden besteld, bevat behalve het Plakkaat ook de Unie van Utrecht uit 1579 en de Apologie van Willem van Oranje uit 1581. Ook deze twee teksten zijn in modern Nederlands vertaald.

In zijn Inhuldigingsrede vorig jaar verwees koning Willem-Alexander naar het Plakkaat, dat de dienstbare rol van een vorst benadrukt.

Eerste exemplaar

Het eerste exemplaar van het boek wordt zaterdag 29 maart in het Nationaal Archief overhandigd aan directeur Martin Berendse van het Nationaal Archief.

Huijsen en Waling zullen dan ook een toelichting geven op de revolutionaire betekenis van de tekst. Lezers van Elsevier kunnen zich voor deze presentatie opgeven via [email protected] .

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.