cultuur

Stedelijk Museum koopt kunstwerken Oscarwinnaar Steve McQueen

Door Tomasz Blom - 03 maart 2014

Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft twee stukken van de Britse kunstenaar en regisseur Steve McQueen aangekocht. De bekendmaking volgt op de Oscaruitreiking van zondag waar McQueen met 12 Years a Slave de Oscar voor beste film won.

Het museum kondigde maandag aan dat de werken Running Thunder (uit 2007) en Mees, After Evening Dip, New Year’s Day, 2002 (uit 2005) vanaf 13 december te zien zullen zijn.

Bibberend jongetje

Het laatste kunstwerk is een foto van een bibberend jongetje na een nieuwjaarsduik en Running Thunder bestaat uit een kleurenfilm van 11 minuten die zonder geluid oneindig wordt herhaald.

Conservator Bart Rutten verklaart dat het museum een ‘lange vruchtbare relatie met McQueen’ heeft en daarom ‘bijzonder trots op deze dubbelaankoop’ is.

Amsterdam

Het museum bezat reeds het werk 7th November (2001) van de kersverse Oscarwinnaar. De veelzijdige kunstenaar woont en werkt in Londen en Amsterdam.

Voor zijn beeldende werken maakt McQueen vaak gebruik van filmische middelen. Bij het grote publiek is hij vooral bekend als regisseur van films zoals Hunger (2008), Shame (2011) en 12 Years a Slave (2013) die vaak over confronterende onderwerpen gaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.