cultuur

Tuinen pauselijk buitenverblijf voor het eerst open voor publiek

Door Tomasz Blom - 10 maart 2014

Sinds de zeventiende eeuw dient het verblijf bij Castel Gandolfo als zomerresidentie voor de bisschoppen van Rome. Paus Franciscus maakt nauwelijks gebruik van het landgoed en stelt daarom het 55 hectare grote park open voor bezoekers.

Het pauselijke landgoed ligt op 25 kilometer van Rome en werd tijdens het pontificaat van paus Urbanus VII (1623-1644) in gebruik genomen. Er staan verschillende paleizen, kerken en bijgebouwen. Het grootste gedeelte bestaat uit tuinen en landbouwgrond.

Na 1929 verbleven alle pausen tijdens de zomer in Castel Gandolfo.

Benedictus

Benedictus XVI, de Duitse voorganger van de huidige paus, bracht graag tijd door op het landgoed. Na zijn aftreden op 28 februari vorig jaar, trok hij zich er zelfs twee maanden terug.

Tegen de gewoonte in werkte Franciscus tijdens zijn eerste pauselijke zomer door in Vaticaanstad. Sinds zijn aantreden bracht hij drie bezoeken aan het verblijf en overnachtte hij er nooit.

Rondleidingen

De afwezigheid van de paus in Castel Gandolfo resulteerde in een terugloop van toeristen in het stadje. Vermoedelijk heeft Franciscus daarom besloten de poorten van de tuin te openen.

Wie een bezoek wil brengen aan het pauselijke verblijf moet een boeking doen op de website van de Vaticaanse musea. Voor 26 euro worden bezoekers rondgeleid door een gids. Vrij rondlopen is niet mogelijk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.