cultuur

Boven verwachting geslaagd: reconstructie van zaak Lucia de B.

Door Rob van Scheers - 07 april 2014

In 2010 werd de Haagse verpleegkundige Lucia de Berk vrijgesproken van zeven moorden en drie pogingen daartoe; tot de vermeende slachtoffers behoorden baby’s en bejaarden.

Meer dan zes jaar zat ze onterecht in detentie, in de pers was ze weggezet als ‘engel des doods’. Over deze geruchtmakende zaak is nu een speelfilm gedraaid – niet eens zo eenvoudig.

Wordt het een pamflet tegen het falende Openbaar Ministerie (OM)? Zal deze reconstructie langs het randje (‘Arme Lucia!’) van de sentimentaliteit scheren? Vooraf kun je genoeg beren op de weg bedenken, maar de waarheid is: Lucia de B. zit als film behoorlijk goed in elkaar.

Deels thriller, deels rechtbankdrama, deels biografisch portret. Al zijn er voor de vaart van het verhaal enkele personages samengevoegd, het voelt niet aan als doorzichtig scenariotrucje. De cast is sterk, maar de complimenten moeten toch vooral gaan naar hoofdrolspeelster Ariane Schluter. Haar Lucia, een volkse vrouw met krassen en butsen op de ziel, komt overtuigend tot leven. En precies het juiste Haagse accent heeft ze ook.

Binnen het ziekenhuis wordt Lucia door collega’s wat meewarig bekeken. Ze vinden haar maar een vreemde snoeshaan. Wat ook niet helpt, is dat ze zich verre houdt van het geklep in de kantine. Als in haar nabijheid steeds maar weer doden vallen, is met een beschuldigende vinger dan ook snel gezwaaid.

De film wil laten zien hoe dat werkt, zo’n moderne heksenjacht. Het is een herkenbaar, weinig subtiel samenspel tussen het OM dat zo graag wil scoren, de hijgerige verslaggevers, de directie van het ziekenhuis die geen verder gezichtsverlies wil, en het publieke debat dat eruit voortvloeit. En dan te bedenken dat er ten tijde van haar veroordeling nog niet eens Twitter bestond. Juist dit subthema geeft een glashelder commentaar op onze tijd, en tilt de lotgevallen van Lucia de Berk uit boven het individuele relaas.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.