cultuur

Dirigent Concertgebouworkest vertrekt na tien jaar

Door Tomasz Blom - 22 april 2014

De 71-jarige dirigent Mariss Jansons vertrekt aan het einde van het seizoen 2014/2015 bij het Koninklijk Concertgebouworkest. De Let was sinds 2004 chef-dirigent bij het Amsterdamse orkest.

Jansons maakte dinsdagochtend zijn besluit bekend aan zijn musici en stafleden. De exacte datum van het laatste concert van Jansons is nog onduidelijk.

Geliefd

De dirigent is door zijn kunde altijd zeer geliefd geweest bij zowel musici als publiek. Het orkest, de directie en de dirigent benadrukken dan ook in het bericht op hun website dat ze in ‘zeer goede verstandhouding en met diep respect uit elkaar gaan’.

Onder de leiding van Jansons werd het gezelschap in 2008 door een internationaal panel van muziekjournalisten uitgeroepen tot ‘the word’s greatest orchestra’. In 2012 mocht de dirigent de Wiener Philharmoniker leiden tijdens het traditionele Weense Nieuwjaarsconcert op 1 januari.

Ridder

Jansons debuteerde in 1988 bij het Concertgebouworkest. Zo’n zestien jaar later werd hij chef-dirigent.

In 2013 vierde Jansons zijn 25-jarige jubileum bij het Amsterdamse orkest. Ter gelegenheid van deze mijlpaal werd de Let benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.