cultuur

‘Einde van programma’s met Bekende Nederlanders in zicht’

Door Nikki Sterkenburg - 16 april 2014

De avonduren van de Nederlandse televisie worden bevolkt door real-life soaps en spelprogramma’s waarin Bekende Nederlanders fungeren. Maar het einde lijkt in zicht.

Dat zegt Rianne Meijer, redacteur bij entertainmentnieuwssiste Glamora.ma deze week in Elsevier. ‘Het is mijn werk om BN’ers en C-garnituur-sterren in de gaten te houden. Ik keek laatst naar Expeditie Poolcirkel, maar ik kende de helft niet. Ik denk dat we nu wel aan het einde van de cirkel zitten, er zijn al zo veel persoonlijkheden die elke keer opnieuw worden gerecycled voor het volgende programma.’

Volgens reclamemaker Hans van Dijk moet die verandering wel bij het publiek vandaan komen: ‘Niemand durft nog een talkshow of een tijdschrift te maken zonder BN’ers. Het enige wat je kunt hopen, is dat het publiek er op een gegeven moment niet meer intrapt en de programma’s links laat liggen.’

Volwaardige baan

Waar vroeger bekendheid nog gepaard ging met een beroep (zingen, acteren, presenteren), is het BN’erschap inmiddels verworden tot een volwaardig beroep. Legio entertainmentprogramma’s zoals Expeditie RobinsonJouw Vrouw Mijn Vrouw Vips en Sterren Springen bieden bekend Nederland de mogelijkheid om op tv te verschijnen, en er ondertussen nog iets aan te verdienen.

Nu de tijd van langlopende contracten en eeuwige salarisgroei bij de omroepen in Hilversum voorbij is, kunnen veel BN’ers ook niet anders. Van Dijk: ‘Voor sommigen is het een aangename bron van inkomsten. Acteurs verdienen niet zoveel en de cultuursector is op dit moment geen vetpot. Dus waarom zou je niet in een tv-programma je mening verkondigen?’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.