cultuur

Gestolen werken Gauguin en Bonnard hingen 40 jaar in keuken

Door Anna Vossers - 02 april 2014

De in 1970 gestolen schilderijen van Paul Gauguin en Pierre Bonnard, die onlangs zijn teruggevonden, hebben bijna veertig jaar lang op de keukenmuur van een Italiaanse fabrieksarbeider gehangen.

Dat heeft de Italiaanse minister van Cultuur Dario Franceschini volgens persbureau AFP gezegd op een persconferentie.

Trein

De schilderijen zijn ongeveer een maand geleden ontdekt door de Italiaanse politie. Volgens Franceschini werden de schilderijen in 1970 gestolen in Londen.

Iemand liet ze achter in een trein tussen Parijs en Turijn, waarna ze in 1975 op een veiling van in de trein gevonden voorwerpen werden verkocht voor omgerekend 45.000 euro. Een medewerker van autofabrikant Fiat, een kunstliefhebber maar geen kenner, hing de werken nietsvermoedend op in zijn keuken.

Het gaat om de werken Fruits sur une table ou nature au petit chien van de Franse schilder Paul Gauguin (1848-1903), waarvan de waarde op 15 tot 35 miljoen euro wordt geschat, en La femme aux deux fauteuils van zijn landgenoot Pierre Bonnard (1867-1947), dat een geschatte waarde van 600.000 euro heeft.

Thee

Volgens de website France24.com werden de werken in juni 1970 gestolen uit een huis bij het chique Regent’s Park in Noord-Londen. De huishoudster werd misleid door drie mannen die zich voordeden als beveiligers die het alarmsysteem kwamen controleren.

Terwijl de vrouw een pot thee voor hen zette, gingen de mannen er met de schilderijen vandoor. France24 baseert zich op een artikel uit het archief van de krant Sydney Morning Herald.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.