cultuur

Gestolen werken Gauguin en Bonnard na 40 jaar gevonden

Door Anna Vossers - 02 april 2014

Twee peperdure gestolen schilderijen van de Franse kunstenaars Paul Gauguin en Pierre Bonnard zijn in Italië teruggevonden. De werken werden in de jaren zeventig ontvreemd in Londen.

De werken zijn ontdekt door de Italiaanse politie. De Italiaanse minister van Cultuur, Dario Franceschini, houdt later vandaag een persconferentie waarin hij een toelichting zal geven op de vondst.

Het is nog niet bekend om welke schilderijen het gaat, maar volgens persbureau ANSA zijn deze miljoenen euro’s waard. De werken zouden veertig jaar geleden tegelijkertijd zijn gestolen in de Britse hoofdstad.

App

De Italiaanse politie heeft een speciale afdeling die zoekt naar gestolen kunstwerken. Op dezelfde persconferentie zal de politie volgens website thelocal.it een applicatie voor telefoons en tabletcomputers presenteren, waarmee burgers actief kunnen bijdragen aan het traceren van gestolen kunst, door foto’s van verdachte werken te uploaden.

Een Italiaanse lijst van wereldwijd gestolen kunstwerken zou al uit 5,7 miljoen kunstwerken bestaan. Volgens het hoofd van de kunst-politie vormt de handel in gestolen kunst de grootste illegale markt na die van wapens, drugs en zwart geld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.