cultuur

Jakhals Erik heeft spijt van ‘ontzettend stomme actie’

Door Servaas van der Laan - 12 april 2014

Jakhals Erik Dijkstra die in een item voor De Wereld Draait Door een bierflesje van grote hoogte op het dak van een rondvaartboot gooide, heeft spijt van zijn actie. Dijkstra heeft alle begrip voor de commotie die zijn ‘stomme actie’ heeft veroorzaakt.

‘Ik interviewde de zanger van Rammstein. Die vroeg of hij zijn bierflesje naar beneden mocht gooien. In een poging om grappig te zijn voor een tv-item gooide ik zelf mijn flesje naar beneden. Ik dacht toen dat het grappig was, maar toen ik het gisteren in de uitzending terugzag, dacht ik: dit is helemaal niet grappig,’ zegt Dijkstra tegen de NOS.

Gehandicapt

Wat Dijkstra niet wist, was dat hij een rondvaartboot van stichting de Zonnebloem had geraakt. Het flesje miste op een haar na een verstandelijk gehandicapte vrouw.

‘Ik begrijp de ophef wel, het was een ontzettende stomme en onnadenkende actie en achteraf denk ik: hoe heb ik zo stom kunnen zijn om dat te doen?,’ zegt Dijkstra.

Excuses

De Jakhals heeft zijn excuses aangeboden aan de stichting. ‘Het is een hele domme actie, maar ik vind het nog extra vervelend dat ik een boot heb geraakt met mensen met een lichamelijke beperking. De directeur van stichting Zonnebloem stelde voor dat ik een of twee dagen zou meelopen, om het een beetje goed te maken en te zien wat voor werk ze doen. Ik heb gezegd dat ik dat heel graag zou doen.’

Er is voor zover bekend geen aangifte gedaan tegen de presentator.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.