cultuur

Koning Willem-Alexander naar première voorstelling Anne Frank

Door Shari Deira - 15 april 2014

Koning Willem-Alexander woont op 8 mei de wereldpremière bij van de theatervoorstelling ANNE in het speciaal daarvoor gebouwde Theater Amsterdam. De voorstelling gaat over het leven van Anne Frank en de ontwikkeling die zij doormaakte als schrijfster.

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft dinsdag bekendgemaakt dat de Koning ook bij de première aanwezig zal zijn.

Teksten

De voorstelling ANNE is geschreven door Elseviers Leon de Winter en zijn echtgenoot Jessica Durlacher, die een column schrijft voor maandblad Elsevier Juist. Anne Frank wordt gespeeld door Rosa da Silva.

Het stuk gaat over het leven van Anne Frank in het Achterhuis en is gebaseerd op de dagboeken, die ze tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef in het Achterhuis. Het is voor het eerst dat teksten uit haar dagboeken op het toneel letterlijk worden geciteerd.

ANNE is er gekomen op initiatief van het Anne Frank Fonds in Basel, opgericht door haar vader Otto Frank.

Presentatie

Er was maandag wat commotie rond het toneelstuk. Directeur van de Anne Frank-Stichting Ronald Leopold is het niet eens met de commerciële presentatie van Anne. Hij vond de presentatie ‘niet stroken met de gruwelijke geschiedenis van Anne Frank’, zo liet hij aan Nieuwsuur weten.

Hij valt over luxueuze arrangementen die worden aangeboden op de website. Zo kunnen bezoekers van de voorstelling met en boot vanaf Amsterdam Centraal Station met een boot naar het theater waar een ‘sfeervolle ontvangst met champagne en amuse’ wacht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.