cultuur

Koningsdag: vijf alternatieven voor oudhollands koekhappen

Door Tomasz Blom - 25 april 2014

Na de troonswisseling in 2013 viert Nederland dit jaar op zaterdag voor de eerste keer Koningsdag. Het aanbod aan Oranjefeesten en -festivals blijft onveranderd groot.

Oranjeverenigingen zullen zaterdag traditioneel alle oer-Hollandse spelletjes van stal halen om het Nederlandse publiek te vermaken. Daarnaast kunnen feestgangers, zoals ieder jaar, door het hele land terecht op talloze muziekfestivals.

Voor wie de spelletjes-gezelligheid liever aan zich voorbij laat gaan, zet elsevier.nl vijf alternatieven – die nog niet uitverkocht zijn – op een rij:

1. 8Bahn

In Arnhem kunnen dance-liefhebbers al vanaf vrijdag los tijdens het tweedaagse 8Bahn Night & Day Festival. Overdag en ’s avonds is het feest gratis toegankelijk in het Musispark. In de nacht tussen vrijdag en zaterdag gaat het feestje door in Luxor live, waar wel entreetickets voor nodig zijn.

Wie ook naar bandjes wil luisteren in Arnhem kan een kijkje nemen op het gratis FreeFall Festival op het Gele Rijdersplein. Onder meer Chef’Special en Maison du Malheur verzorgen daar optredens.

2. Oranjebitter

Ook Rotterdam biedt een tweedaags festival. Aan de Parklaan zal vrijdag en zaterdag het Oranjebitter Festival plaatsvinden. De festivalbezoekers krijgen een gevarieerd muziek aanbod met vrijdag optredens van bijvoorbeeld De Jeugd van Tegenwoordig, The Kik en Viva La fete.

Zaterdag komt Hans Kazan onder meer zijn kunsten vertonen en is er een exclusief optreden, dat de organisatie voorlopig nog geheim houdt. Daarnaast zijn er op het festivalterrein een ‘foodcourt’ en een reuzenrad te vinden.

3. Amsterdam

Bezoekers van onze hoofdstad kunnen traditioneel rekenen op een uitgebreid aanbod aan feesten en activiteiten. Zo kan in het Oosterpark Loveland van Oranje bezocht worden, in de Riekerhaven Kingsday Madness of bij het Olympisch Stadion het Kingsday Festival.

Daarnaast zijn er in het centrum tal van activiteiten, zoals de kinder-vrijmarkt in het Vondelpark of het straatfeest in de veelkleurige Reguliersdwarsstraat.

4. Maastricht

De Oranje-gekte van Koningsdag, voorheen Koninginnedag, is inmiddels ook doorgedrongen tot de uiteinden van Nederland. Zo pakt Maastricht groots uit met gratis festivals op de Markt, het Vrijthof en het Stadspark. Bovendien treden er in de cafés in de binnenstad zo’n veertig bands op en is er overdag een vlaggenparade georganiseerd.

In Leeuwarden kan er genoten worden van het Koningsdagconcert in de Prinsentuin of het Kingsday Outdoor Festival op het Oldehoofsterkerkhof, waar DJ Martin Garrix de publiekstrekker is. Op het Wilheminaplein komen liefhebbers van live muziek aan hun trekken tijdens het Leeuwarder Muziekplein Festival.

5. Gilde stadswandeling

Wie Koningsdag toch liever rustiger doorbrengt, kan in Den Haag deelnemen aan een stadswandeling georganiseerd door het Gilde van Den Haag. Onder begeleiding van een gids lopen de deelnemers vanaf het standbeeld van Willem van Oranje op het Plein door de binnenstad naar Plein 1813.

Onderweg is er vooral aandacht voor het Koningshuis en de Nederlandse staatsinrichting. De wandeling kost 3 euro op vertoon van de flyer die op de website te downloaden is en duurt ongeveer een uur.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.