cultuur

‘Meeste Nederlanders tevreden over koning Willem-Alexander’

Door Shari Deira - 25 april 2014

Willem-Alexander is bijna een jaar Koning van Nederland en morgen is de eerste echte Koningsdag. Maar wat vindt Nederland van koning Willem-Alexander? Een overgrote meerderheid van de bevolking is tevreden.

Uit een enquête van DVJ Insights, in opdracht van RTL Nieuws, blijkt dat liefst 96,1 procent van de respondenten vindt dat Willem-Alexander een goede Koning is.

Volk

Verder zegt 82 procent van de deelnemers dat Willem-Alexander het anders aanpakt dan zijn moeder. Volgens ruim 60 procent staat de Koning dichter bij het volk dan destijds koningin Beatrix.

Van de respondenten vindt 72,5 procent dat Willem-Alexander Nederland even goed vertegenwoordigt als zijn moeder, en 24,9 procent vindt dat hij het beter doet. Hij krijgt ook een goed rapportcijfer: een 7,6.

Prinses Beatrix kreeg vorig jaar bij haar vertrek als Koningin veel lof, maar 76,3 procent van de ondervraagden zegt haar niet te missen. Koningin Máxima blijft het populairste lid van het koningshuis: 58,6 procent vindt haar het sympathiekst.

Functie

Ook premier Mark Rutte (VVD) stond vrijdag even stil bij het eerste jaar van koning Willem-Alexander. Hij zegt dat de vorst zijn functie ‘op zijn eigen wijze bijzonder goed’ uitvoert. De Koning wordt daarin ‘fantastisch ondersteund’ door koningin Máxima.

Rutte denkt dat de eerste Koningsdag, minstens zo feestelijk wordt als de vertrouwde Koninginnedag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.