cultuur

Miljoenenschilderij belandt op vuilstortplaats Hongkong

Door Tomasz Blom - 09 april 2014

De politie van Hongkong is op zoek naar een schilderij dat voor 2,6 miljoen euro is geveild en na afloop van de veiling verdween. Op bewakingsbeelden is te zien hoe het verpakte kunstwerk op een stapel vuilnis belandt en vervolgens door schoonmakers wordt afgevoerd naar een vuilnisbelt.

Dat melden Chinese media woensdag. Het gaat om het kunstwerk Snowy Mountain van de Chinese kunstenaar Cui Ruzhuo. Voorlopig ontbreekt nog elk spoor van het schilderij.

Veiling

Tijdens de kunstveiling in het Grand Hyatt-hotel gingen er zo’n tweeduizend voorwerpen onder de hamer voor een totaalbedrag van ruim 100 miljoen euro. Snowy Mountain behoorde tot de 22 kunstwerken van Ruzhuo die zijn verkocht.

De politie beschouwt de verdwijning als diefstal, maar heeft nog geen arrestaties verricht. Een woordvoerder van het Grand Hyatt zegt in een reactie dat het hotel niet aansprakelijk is voor de vermissing. Volgens de zegsman zijn de veilinghuizen zelf verantwoordelijk voor de beveiliging van hun exposities.

Populair

Het werk van Ruzhuo is erg populair onder verzamelaars en musea. Een ander schilderij van Ruzhuo, Landscape in Snow, wisselde voor 17,1 miljoen euro van eigenaar tijdens de veiling en in 2005 ging een van zijn werken, Ode to Peace, zelfs mee aan boord van de Chinese bemande ruimtecapsule Shenzhou 6.

Ruzhuo werd in 1944 geboren in Peking en emigreerde in 1981 naar Amerika. In 1996 keerde de kunstenaar terug naar de Chinese hoofdstad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.