cultuur

Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez overleden

Door Servaas van der Laan - 17 april 2014

De Colombiaanse schrijver en nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez is donderdag op 87-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Mexico-Stad. García Márquez werd beroemd met zijn roman Honderd jaar eenzaamheid.

Dat melden Mexicaanse media donderdagavond.

Nobelprijs

De Mexicaanse auteur leed al een tijd aan kanker en dementie. In maart werd hij in een ziekenhuis opgenomen met een longontsteking. Na acht dagen mocht hij weer naar huis. Wel moest hem kunstmatig zuurstof worden toegediend.

García Márquez won in 1982 de Nobelprijs voor de literatuur.

De Colombiaan was een meester in het combineren van realistische verhalen met wonderlijke, magische gebeurtenissen.

Fabelachtig realisme

In Honderd jaar eenzaamheid figureerden fabelachtige alchemisten, zigeuners, vliegende geestelijken op een toneel van burgeroorlogen en stakingen.

García Márquez was naast schrijver ook publicist en activist. Als journalist versloeg hij de communistische revolutie van Fidel Castro op Cuba. Márquez laat zijn vrouw Mercedes Barcha en twee zonen, Rodrigo en Gonzalo, na.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.