cultuur

Ophef over geheime opnames RTL-programma tegen pesten

Door Shari Deira - 04 april 2014

Op het Einstein Lyceum in Hoogvliet is commotie ontstaan over de opnames van een RTL-programma over pesten. De school eist dat de zender de beelden niet uitzendt of anders beelden van leerlingen niet gebruikt.

RTL 5 is bezig met de productie van een programma om pesten op scholen aan de orde te stellen. De moeder van een jongen die wordt gepest, heeft haar zoon aangemeld.

Confronteren

De jongen die wordt gepest, maakte drie weken lang opnames van situaties waarin hij wordt gepest. Het is de bedoeling dat de beelden aan de schoolleiding worden voorgelegd, zodat zij de betrokken klas ermee kunnen confronteren.

De directie van de school wil hieraan niet meewerken, om de leerlingen te beschermen. De producent van het programma besloot toen om een fietspad vlakbij de school te blokkeren, zegt rector Geert Millekamp.

High five

De producenten ‘dwongen’ leerlingen die aankwamen om naar de beelden te kijken. ‘Daarna werden sommige leerlingen bij de pols gepakt om het met de gepeste jongen weer goed te maken door hem een high five of een hug te geven,’ zegt de rector.

Millekamp zegt dat de leerlingen zijn aangetast ‘in hun persoonlijke integriteit’. ‘Een programma over pesten maken is niet verkeerd, maar de vraag is of dit de juiste methode is om een gepest kind te helpen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.